Interview met - Piet Bleeker

Van leerling tot lead engineer utiliteit bij Smit Elektrotechniek: het inspirerende verhaal van hobby-DJ en ras-Edammer Piet Bleeker

Piet Bleeker, 53 jaar en Edammer in hart en nieren, startte zijn loopbaan bij Smit in 1988. Wat begon als een tijdelijke baan, groeide uit tot een indrukwekkende carrière in de elektrotechniek. "Ik begon als hulpje voor alle rotklusjes en ben sindsdien nooit meer weggegaan" vertelt Piet.

De eerste stappen in de elektrotechniek
Na zijn middelbare schoolperiode aan de LTS (nu bekend als SG De Triade) en zijn opleiding bij GTI in Amsterdam, zocht Piet een tijdelijke baan. "Ik werd toentertijd begeleid door André Kroon en Jack Klepper en werd eerst ingezet voor de rotklusjes op de werkvloer, maar werd daarna geleidelijk aan klaargestoomd tot monteur. ‘’Jarenlang werkte ik samen met Klaas Puk aan het tunnelen op ruwbouwprojecten" herinnert Piet zich. Maar na verloop van tijd zocht hij meer uitdaging. "Samen met collega’s ben ik in 1997 naar de avondschool gegaan om elektrotechniek te studeren. Ik had bijna geen papieren op zak, maar ik voelde dat er meer in zat’’ aldus Piet. Hij groeide uit van hulpmonteur naar technicus.


Gouden tijden als monteur utiliteit
Toen kwam Piet terecht bij utiliteit. Hier werkte hij in de beginjaren voornamelijk aan utiliteitsprojecten onder leiding van Johan Smit. "Kantoren, sportscholen, winkels – het waren mooie klussen. Je ziet je werk groeien bij utiliteit, je kan namelijk werken aan mooiere en grotere installaties die allemaal weer anders zijn. En misschien wel het mooiste van het vak, is dat je weken of maanden ergens mee bezig bent en vervolgens kan testen of alles werkt, en het dan ook echt daadwerkelijk werkt! Het moment waarop alles werkt, dat is prachtig" zegt Piet met trots.


Van monteur naar lead engineer
Begin het jaar 2002 maakte Piet, toen er intern een vacature vrijkwam, de overstap naar een kantoorfunctie binnen Smit. "Ik begon als tekenaar en groeide door naar werkvoorbereider en uiteindelijk lead engineer utiliteit. Ik bepaal nu hoe de installaties van diverse utiliteitsprojecten eruit komen te zien en hoe ze worden aangelegd" legt Piet uit. " Waar woningbouw veel seriematig werk is, is dat bij utiliteit niet het geval. Elke keer is er een nieuwe uitdaging. Je hebt bij utiliteit namelijk te maken met eisen van verschillende klanten. De ene keer moet je naar een school en de andere keer naar een fabriek of winkel. Ook komt er bij de installaties van tegenwoordig een hoop nieuwe techniek om de hoek kijken m.b.t. het verduurzamen enzovoorts. Ik moet me daarom continu bijscholen."


Innovaties, duurzaamheid en uitdagingen binnen het vak
Piet blijft voortdurend leren en bijscholen, vooral door de opkomst van duurzame technieken. "Ik ontwerp de elektra voor de zonnepaneleninstallaties en houd rekening met nieuwe type voedingen en warmteontwikkelingen in verdeelkasten. Nu zetten we volop in op bedrijfsaccu’s en thuisbatterijen" zegt Piet. "De markt verandert continu en je moet meegaan met innovaties. Ik volg vakbladen, doe marktonderzoek en overleg met andere VDK-bedrijven. Het fijne aan de samenvoeging met VDK is top, we werken veel samen en kunnen veel van elkaar leren door kennisdeling.’’
De snelle ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid brengen ook uitdagingen met zich mee. "Nog niet alles is wettelijk vastgelegd, dus het is aan ons om de meest veilige en verantwoorde keuzes te maken.”


Gezelligheid thuis en op het werk!
Wat Piet zo waardeert aan Smit is de platte organisatie. "Je kunt altijd naar de directeur stappen zonder problemen. Ik houd persoonlijk namelijk niet zo van autoriteit. Iedereen is hier bereid je te helpen, en dat is belangrijk. In je eentje red je het niet" aldus Piet. "De feestjes en uitjes bij Smit zijn ook altijd top, daar ben ik altijd bij. Alle collega’s van jong tot oud doen er aan mee en dat maakt de sfeer binnen Smit ook zo uniek. 


In zijn vrije tijd is Piet een fervent verzamelaar van vinyl, voornamelijk verzamelt hij funk, disco en house. "Thuis heb ik een professionele set op zolder. Het is heerlijk om na een dag werken even helemaal op te gaan in mijn muziek. Het is dat ze hier niet zo van de house, funk en disco zijn, anders had ik zeker al eens m’n draaiset meegenomen naar een feestje”, sluit hij af met een glimlach.


Maak de stap naar elektrotechniek!

Geïnspireerd door Piet’s verhaal? En wil jij ook een boeiende carrière in de elektrotechniek? Schrijf je in voor het Smit College! Hier krijg je de kans om te leren, te werken en direct geld te verdienen. Geen ervaring? Geen probleem! Wij leren je alles wat je moet weten.
Neem nu contact met ons op en zet de eerste stap naar een nieuwe, spannende carrière!


Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.