Interview met - Yvo van der Woude

Yvo van der Woude (29 jaar) verruilde zijn baan als leidinggevende souschef in de horeca voor een baan in de elektrotechniek: ‘’Die creativiteit die ik in de horecakeuken had kan ik hier ook uitoefenen, maar dan met een beter salaris en meer vrije tijd.’’

Yvo van der Woude had altijd al een passie voor werken in de keuken. Hij heeft zijn diploma’s als zelfstandig werkend kok (niveau 2 en 3) behaald en is aan de slag gegaan in de keuken van diverse horecagelegenheden in Volendam en Amsterdam. Toen hij tijdens de coronaperiode zijn baan noodgedwongen verloor en thuis kwam te zitten besloot hij het over een andere boeg te gooien en zich te laten omscholen.

‘’Toen ik mijn baan als kok in de horeca verloor ben ik als noodoplossing een tijdje in de vis gaan werken. Ik was elk weekend vrij en besefte me toen opeens dat de horecatijden toch niet ideaal zijn. Ik wilde niet meer élke avond, élk weekend en élke feestdag werken.’’

Smit College

Momenteel volgt Yvo het omscholingstraject van Smit College. Hij is nu eerst begonnen aan zijn MBO niveau 2, maar hoopt daarna ook gelijk MBO niveau 3 te kunnen halen via het Smit College. Het omscholingstraject van Yvo is een meewerkend-leren traject. Hij staat van maandag t/m vrijdag op de werkvloer en gaat daarnaast ook nog eens naar school.

‘’Eén keer per week op woensdagavond heb ik theorieles van 18:15 uur tot 20:15 uur en moet ik naar het Smit College. Tijdens deze les maken we opdrachten en kunnen we alles aan onze leraar Rob Kwakman vragen. Hij is overigens echt een goede leraar, hij heeft letterlijk overal verstand van.’’

Naast theorieles volgen de studenten van het Smit College ook om de week op zaterdag praktijkles. ‘’Praktijkles is top. Omdat ik al meewerk merk ik dat ik hierin een voorsprong heb. Dat is prettig, want nu leer je dan echt het verfijnde ervan. Dingen die je niet op de werkvloer meemaakt kan je tijdens zo’n praktijkles dan weer vragen, dat is top.’’

De positieve overstap van horeca naar elektrotechniek

Voorheen werkte Yvo voornamelijk ‘s avonds en in het weekend. Dit nieuwe werkritme bevalt hem veel beter. ‘’Ik ben nu elke avond gewoon lekker thuis en in het weekend vrij. Veel beter. Ik kan weer veel voetballen nu, dat is iets wat ik zeker gemist heb.’’ Yvo heeft eerst een tijdje bij de RKAV gevoetbald en speelt nu met veel plezier bij EVC. ‘’ Dit is het eerste seizoen dat ik geen één wedstrijd gemist heb, dat was toen ik nog in de horeca werkte wel anders’’.

‘’Naast de betere verdeling tussen werk en privé zie ik dat Smit ook een hele goede werkgever is. Ik ben horecabazen gewend, in die wereld gaat het heel anders. Er werd altijd van me verwacht dat ik 10 tot 12 uur werkte. Overuren werd niks mee gedaan. Dat vond men maar normaal. Hier is het gewoon: 3 uur is 3 uur en dan zijn we klaar, uiteraard als het nodig is ga je nog even door om het af te maken maar overwerken is niet de norm . Daarnaast is het salaris in de horeca aanzienlijk slechter dan bij Smit, ondanks al die overuren.’’

Net zo gezellig als in de horeca

Ondanks dat de horeca door velen altijd geassocieerd wordt met gezelligheid, ziet Yvo dat soms toch anders. ‘’De horeca is hard werken, veel uren maken en na het werk ben je gesloopt. Ik ben het bijvoorbeeld niet gewend om op vrijdagmiddag na het werk samen met collega’s bier te gaan drinken en bittergarnituur te eten in de kantine om samen de week af te sluiten. Dat is nieuw voor mij, maar wel heel leuk altijd. Ook leuk dat de leidinggevenden er dan vaak gezellig even bij komen zitten.’’

Het leuke aan werken in de elektrotechniek

Yvo heeft altijd met veel passie in de keuken gewerkt, maar kwam er na jaren achter dat zijn passie voor de horeca minder werd. Hij had nooit gedacht dat hij ooit nog wat anders zou gaan doen en vooral niet iets zou vinden waar hij zijn creativiteit in kwijt zou kunnen. ‘’Als kok kun je jouw passie voor koken uiten op een creatieve manier. Dat was ook wat ik zo leuk vond aan dat vak.’’

Nu werkt Yvo binnen Smit aan verschillende projecten. Dit is natuurlijk nieuw, omdat je meestal als kok zijnde dezelfde gerechten maakt die op het menu staan. Nu komt hij iedere keer voor een andere uitdaging te staan en daar zegt hij het volgende over: ‘’elk project en elke installatie is anders. Je moet je creativiteit gebruiken en zoeken naar de beste oplossing om de installatie te kunnen laten slagen. Als je dan klaar bent en de stroom erop gaat en je ziet dat bijna alles werkt, dat is echt genieten!

Maak de stap naar elektrotechniek!

Wil jij net als Yvo de stap maken om een carrièreswitch te maken naar elektrotechniek? Pak dan je kans en schrijf je in voor het Smit College! Je krijgt hier de mogelijkheid om te leren, te werken en natuurlijk direct geld te verdienen! Na het afronden ben je in bezit van een MBO diploma en kun je blijven werken bij Smit in een functie die het beste bij jou past!

Nog geen ervaring in de elektrotechniek? Geen enkel probleem! Wij leren je alles en voor je het weet  ben jij één van onze beste monteurs! Neem dan nu contact met ons op!

Geinteresseerd in de mogelijkheden van Smit Elektrotechniek?

Meer weten over onze producten en diensten? Stel uw vraag of geef een opmerking door en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op. 

Storingsdienst
×

Heeft u een zakelijk servicecontract?

Bel 0299 398029

Met een zakelijk servicecontract kunt u bij calamiteiten en storingen 24/7 bellen naar 0299 398029 of mailen naar service@smitelektrotechniek.nl

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.